„Turnul spațial cu lumină” și „rujul molecular”, unele dintre invențiile românești care vor fi expuse la Salonul Pro Invent

de: Ioana Bîrsan
22 03. 2017

Salonul Pro Invent, din Cluj, găzduiește în această săptămână (din 22 până în 24 martie) sute de proiecte de cercetare și invenții românești.

Una dintre invenții este o aplicație pentru telefonul mobil care le-ar permite cercetătorilor să monitorizeze, de la distanță, experimentele din laborator. Aceasta se poate dovedi a fi utilă mai ales în cazul acelor experimente care durează mai mult timp și pe care cercetătorii nu le pot studia în permanență. Cercetătorii s-au folosit de un senzor de PH și unul de temperatură și susțin că au reușit să facă monitorizarea posibilă online. Toate acestea sunt făcute posibile de o placă de bază care primește informațiile, citește parametrii de la reacție și îi transmite în cloud prin internet, conform agerpres.ro.

Printre invențiile puțin mai ciudate se numără Tunul spațial cu lumină concentrată, un concept al unei echipe de cercetători din cadrul unui institut din București. Creatorii săi susțin că acesta se folosește de energia solară pentru a distruge asteroizi, meteoriți și alte corpuri cerești. Aparent, dispozitivul se folosește de o oglindă imensă pentru a reflecta lumina către o oglindă mică. De aici lumina pătrunde într-un ghid de undă, iar lumina reflectată din cele două oglinzi lovește corpul ceresc topindu-l. Este important să menționăm că acest dispozitiv nu a fost testat încă și că nu se știe cu exactitate dacă el va reuși să își îndeplinească cu succes sarcinile.

O altă invenție, care va fi prezentată la salon, este sterilizatorul de bancnote și monede. Ideea din spatele acestei creații este de a face mai sigură folosirea banilor, mai ales pentru că ei, pentru că sunt umblați din mână-n mână, devin cele mai murdare obiecte din punct de vedere bacteriologic. Din câte aflăm, aparatul s-ar folosi de lămpi UV cu emisie de ozon.

De asemenea, expoziția va include o serie de invenții românești din domeniul alimentar, și amintim aici de deserturile probiotice, elixirul din 32 de fructe și de rujul molecular, care, în teorie, ar fi utile pentru bunăstarea organismului și a pielii. Deși nu este nimic demonstrat încă, cercetătoarea din spatele elixirului creat din fructe românești susține că acesta ar avea proprietăți imunostimulatoare și poate preveni stresul oxidativ. Iar rujul se spune că ar avea efect hidratant și antioxidant și poate fi folosit atât în scop cosmetic, cât și ca desert.